Bijzonderheden

 

15-23 september: Vredesweek 2018

 

`Door de generaties heen', in wat voor situatie dan ook, staan steeds weer mensen op voor vrede. Oud en jong kunnen veel aan elkaar hebben op weg naar een vreedzame wereld.

 

Vrede kun je leren

Oudere generaties delen hun verhalen met jongeren, zodat die van hun ervaring kunnen leren. Jongere generaties halen inspiratie uit bijzondere rolmodellen - binnen hun familie of in de wereldgeschiedenis. In Amerika bijvoorbeeld staan dit jaar jongeren massaal op tegen wapengeweld. En het waren jongeren die een nieuwe zwengel gaven aan de strijd om kernwapens de wereld uit te krijgen. Een wens die hun ouders vaak al hadden. Wat hieruit blijkt? Vrede kun je leren, van elkaar. Het is ook een keuze: niet terugslaan, maar samen verdergaan.

 

Impact van oorlog

Door de komst van vluchtelingen zien we opnieuw dat vrede niet vanzelfsprekend is. Oorlogsherinneringen en -trauma's worden vaak van ouder op kind doorgegeven. Luister naar die verhalen, deel ze, tijdens de Vredesweek, en daarna. Ook de verhalen van mensen die nog steeds midden in conflict of oorlog leven. Mensen die zich, ondanks het geweld om hen heen, blijven inzetten voor vrede. Met vallen en opstaan. Verhalen verbinden het verleden met het heden en ook mensen onderling.

 

 

Mennonite cooking

 

Benodigdheden voor een 'Zucchini brood' (courgettebrood)

 

3 eieren

1 cup suiker

2 cup gesnipperde courgette

2 theelepels kaneel

1 cup olie

halve theelepel nootmuskaa                   t

2 zakjes vanillesuiker

halve cup gehakte noten

3 cup broodmeel

kwart theelepel kruidnagelpoeder

1 theelepel zout

halve cup rozijnen

1 zakje bakpoeder

 

 

Bereidingswijze:

Klap de eieren luchtig.

Voeg de suiker, courgette, olie en de vanillesuiker toe. Geleidelijk de droge ingrediŽnten en de kruiden toevoegen. Voeg de noten toe en doe de broden in een ingevette vorm. Bakken op 165įC in 60 minuten.

Laat de broden 10 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een rooster verder af laten koelen.

Dit recept kan ook als cake gebruikt worden. Gebruik dan zelfrijzend bakmeel.

 

 
 
 
 

 

 
 

 

 
 
 

 

terug