Bijzonderheden

 

'

Rabarber-aardbeien(noten)-kruimeltaart

 

Achtergrond

'Voor de opening van Menno Simons Groen op 2juni j.l. had ik voor zo'n 80 personen rabarber-aardbeien-kruimeltaart gemaakt. Al gauw bleek dat het aantal bezoekers wel het dubbele zou worden. Dus snel de stukjes doormidden, zodat zoveel mogelijk mensen van deze kruimeltaart konden genieten. Eerlijkheidshalve moet ik er bij zeggen dat het niet om een authentiek Mennonieten- of Amishrecept ging. Rabarber komt uit China waar het vanaf de oudheid als medicijn werd gebruikt voor diverse kwalen, bijv. bij hartziekten, kortademigheid, 'slecht' bloed e.d. Maar ik las ook dat rabarber werd gebruikt tegen diarree, maag- en darmproblemen. En wat te denken van de antiseptische werking in 'gorgel-drankjes' en bij ontstekingen? Marco Polo schijnt rabarber naar Europa te hebben gebracht waar het ook als medicijn werd gebruikt. Halverwege de 19de eeuw ontdekte men in Duitsland dat je het ook kon gebruiken als ingrediŽnt voor taart, jam en compote. Dus niet alleen gezond, maar ook heel lekker!

Bij ons thuis aten wij het zomers vaak in plaats van appelmoes. Via de verschillende mennonieten-netwerken zal rabarber zeker wereldwijd bekend zijn geworden. In talloze kookboeken van Mennonieten en Amish kom je dan ook rabarberrecepten tegen. Amish zien rabarber ook als verbinding met de schepping. Je kunt de plant makkelijk delen en verplaatsen. Ik heb een heel eenvoudig recept gekozen, waarmee je in korte tijd 12 stukjes taart hebt.'

Andries Bakker, Blokzijl.

Recept voor 12 personen

300 gram rabarber

100 gram aardbeien

 60 gram noten (b.v. walnoten)

150 gram kristalsuiker

150 gram (bruine) basterdsuiker

200 gram witte bloem

100 gram havervlokken

200 gram roomboter (of margarine of fifty-fifty...)

1 eetlepel kaneel

1 zakje bakmeel.

 

Bereidingswijze van Andries Bakker

 

Maak de rabarber schoon, schil het indien gewenst. Snijd de rabarber in stukjes van 1 cm. Doe ze in een kom en meng de kristalsuiker er doorheen.

Snij de noten in stukjes en meng ook die er doorheen.

Aardbeien schoonmaken en in partjes snijden. Deze er (voorzichtig) doorheen mengen.

 

Drie eetlepels witte bloem en 1 eetlepel kaneel er doorheen mengen. De massa in een bakblik (23-26 cm) of ovenschaal doen. Ik leg er altijd eerst gewoon bakpapier in.

Dan in een kom de witte bloem, havervlokken, basterdsuiker en bakpoeder mengen. Vervolgens de boter er door heen. (Ik doe de boter even in de magnetron, maar dat zal wel 'vloeken in de schuur zijn' evenals het gebruik van de mixer...).

Het mengsel gelijkmatig uitsmeren over de rabarber-aardbeien-notenlaag.

Tenslotte het geheel gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven op stand 190 graden (hete lucht op 180 graden).

De taart laten afkoelen, broodplank op de bovenkant leggen en blik of schaal omdraaien, zodat de harde(re) toplaag op de broodplank komt te liggen. Het bakpapier kun je er dan makkelijk aftrekken. Snijd wel zo makkelijk in 12 (minder of meer) stukjes.

(Natuurlijk kun je ook het beslag door de rabarber-aardbeien-notenlaag mixen. Het resultaat is dan steviger. Het is maar hoe je het wilt).

 
 

Voetbal-bij-geloof

 

De afgelopen weken stonden in veel huizen de televisiezenders afgestemd op het WK-voetbal in Rusland. Er waren saaie en spannende wedstijden die mensen in de ban hielden, waarvoor vrije middagen opgenomen werden en waar werk voor onderbroken werd.

Wat soms wel en ook vaak niet te zien was waren allerlei rituelen die voor de ene speler met geloof en voor de andere met bijgeloof te maken heeft. Van alle bijgelovigheden vindt heel veel plaats voorafgaand aan de wedstrijd, bijvoorbeeld in de kleedkamer, waardoor iets redelijk normaals een bijgelovige lading kan krijgen. Er zijn voetballers die liever als allerlaatste uit de bus stappen bij aankomst bij een stadion. Ook is bekend dat spelers zich graag op bepaalde plek in de kleedkamer wel of juist niet om willen kleden. De ene speler doet eerst zijn voetbalbroekje aan voordat hij zijn shirt aantrekt, terwijl een ander zijn shirtje eerst achterstevoren aantrekt, weer uitdoet en pas daarna op de goede manier aantrekt.

Er zijn ook voetballers die bijvoorbeeld de veters van hun voetbalschoenen tot drie keer toe losmaken en daarna weer vastmaken of elkaar een hand geven voor het verlaten van de kleedkamer. Er zijn ook bijzondere gewoonten bekend, zoals de neuzen van de voetbalschoenen nat maken met whisky of water, het gras ritueel aanraken voordat een speler het veld opkomt of voor de wedstrijd de doelpalen kussen.

Daarnaast zijn er ook voetballers die speciale geluksveters of geluksschoenen hebben of nooit als laatste of eerste het veld op willen. De legendarische Engelse voetballer Jackie Charlton geloofde dat het geluk bracht om juist altijd als laatste speler het veld op te gaan. Dat was voor hem ook de reden om nooit aanvoerder te willen zijn: dan zou hij voorop moeten lopen en dus als eerste het veld betreden.

Hoe raar al deze bijgelovige handelingen ook lijken, ze helpen wel. Ze brengen dan wel geen geluk, maar geven een speler zelfvertrouwen. Als de speler zelf gelooft dat hij door een bepaald ritueel beter gaat spelen, gebeurt dat vaak ook. Daarom wordt er wel gezegd dat bijgeloof altijd zal blijven bestaan in de (voetbal)sport
 

Over na te denken

 

Een psychologe liep rond in een zaal om een les stressmanagement te geven. Ze hief een glas water op en iedereen verwachtte dat ze de 'half leeg of half vol' -vraag zou stellen. Met een glimlach op haar gezicht, vroeg ze iets anders: 'Hoe zwaar is dit glas water?'

De antwoorden liepen uiteen van 150 tot 500 gram.

Ze zei: 'Het absolute gewicht doet er niet toe. Hoe zwaar het is hangt af van hoe lang ik het glas vasthoud. Om het een minuut vast te houden is geen probleem. Als ik het een uur vasthoud, krijg ik pijn in mijn arm. Als ik het een hele dag vasthoud, zal mijn arm gevoelloos en verlamd voelen. Het gewicht van het glas verandert niet. Maar hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt.'

Ze vervolgde: 'De stress en zorgen in het leven zijn als dat glas water. Je kunt het hebben om even stress te hebben. Als je langer stress hebt kan het je gaan schaden. En als je een hele dag stress hebt zal je je verlamd voelen en niet meer zijn in staat om iets te doen.'

Laat je lasten op tijd weer los en houd je avonden en nachten vrij van stress.

Vergeet niet om het glas weer neer te zetten.....

 

 
 

 

 
 

 

 
 
 

 

terug